skip to Main Content

Menon har identifisert en kausal-effekt mellom infrastrukturinvesteringer og næringslivets produktivitet

Menon har identifisert en kausal-effekt mellom infrastrukturinvesteringer og næringslivets produktivitet

På oppdrag for Statens vegvesen har Menon analysert produktivitetseffekter i næringslivet av investeringer i veiprosjekter som reduserer reisetider. Vi finner en kausalsammenheng mellom investeringer i vei og produktivitetsøkning i næringslivet, men resultatet er avhengig av hvilke kommuner som kobles tettere sammen. Vi finner for eksempel ingen effekt på verdiskaping per ansatt etter utbyggingen av Lofast, men vi finner forholdsvis store effekter for både Eiksundsambandet på Søre-Sunnmøre og for E18 Grimstad til Kristiansand.

Tidligere norske analyser av effekten av infrastrukturinvesteringer på produktivitet lider under flere fundamentale problemer. De ser ikke på produktivitetseffekter av faktisk realiserte veiutbygginger. De baserer seg i stedet på mønstre som beskriver hvordan geografisk tetthet i en region samvarierer med produktivitet i næringslivet i regionen. Gjør man det, så fanger man opp en rekke forhold som ikke har noe med reiseavstander å gjøre.

Språk: Norwegian
År: 2014
Forfatter: Heidi Ulstein, Jens Fredrik Skogstrøm, Rasmus Bøgh Holmen, Kaja Høiseth-Gilje, Magnus Gulbrandsen, Leo A. Grünfeld

Kontakt oss

MENON ECONOMICS


Telefon: +47 909 90 102
E-post: post@menon.no
Adresse: Sørkedalsveien 10 B, 0369 Oslo