skip to Main Content

Kystkommunene og fiskerikrise i Finnmark

En analyse av hva kvotekrisen kan bety for befolkningen i kystkommunene i Finnmark

Fiskerinæringen er svært viktig for kystkommunene i Finnmark. I mange av kommunene utgjør fiskeriet, fiskemottakene og fiskeindustrien selve bærebjelkene i det private næringslivet. Fiskerne i Finnmark har opplevd betydelige kutt i kvotene de siste årene, og det er forventet ytterligere reduksjoner neste år. Så mye som 60 prosent av kvotene fra 2020 vil for mange av artene være borte til neste år. Dette er dramatisk for både fiskeriet, fiskeindustrien og lokalsamfunnene.

Denne rapporten omhandler fremtiden for kystkommunene i Finnmark i lys av vedtatte og forespeilte kutt og endringer i kvoter innen fiskeriet. Det handler både om inntekt til fiskerne, landindustrien og samfunnet for øvrig i kystkommunene. Rapporten gir et kunnskapsbasert faktagrunnlag, går gjennom hva som er skrevet om problemstillingen og beregner konsekvenser for befolkningsveksten av reduserte kvoter og landinger i tiden fremover. I en egen tiltaksrapport vurderer vi ulike grep som kan tas for å dempe de negative effektene av krisen i fiskeriet. Denne rapporten publiseres senere i høst.

Kystkommunene i Finnmark vil de nærmeste årene møte motbør etter motbør, i et omfang man knapt har tenkt var mulig de siste tiårene. Etter en periode med rik tilgang på fisk, et relativt stabilt sikkerhetspolitisk klima, betydelig innvandring fra Øst-Europa og god økonomisk utvikling i landsdelen samlet sett, fikk man fra og med 2020 en dramatisk endring i vilkårene for vekst, sysselsetting og bosetting i kyst-kommunene. Fangstkvotene er redusert dramatisk. Tilgangen på arbeidskraft fra Øst-Europa har falt markant som følge av bedre tider i hjemlandet og en svak krone. Samhandelen med Russland er nærmest utslettet som følge av sanksjonene, og folks vilje til å investere og etablere bedrifter i Øst-Finnmark og langs kysten påvirkes sterkt av Ukrainakrisen og nærhet til Russland. Alt dette må ses i lys av at flere av kystkommunene har mistet opp mot en av fire innbyggere de siste 25 årene. Det er derfor høyst rimelig å bruke metaforen «den perfekte storm» når vi nå retter oppmerksomheten mot mulige utviklingstrekk for kystkommunene frem mot 2035. Vi legger særlig vekt på virkningene av svekket tilgang på kvoter og landing av råstoff til industrien på land.

Rapporten kan du laste ned her.

Kontakt oss

MENON ECONOMICS


Telefon: +47 909 90 102
E-post: post@menon.no
Adresse: Sørkedalsveien 10 B, 0369 Oslo