skip to Main Content

Det allmennyttige bidraget fra sparebanknæringen er av stor betydning, men kan bli enda større

Basert på vår datainnhenting og beregninger finner vi at det ble bevilget 4,0 milliarder kroner fra sparebanknæringen i form av direkte bevilgninger til allmennyttige formål i 2023. I tillegg til de direkte økonomiske bevilgningene, gjennomfører også enkelte sparebankstiftelser og sparebanker allmennyttige investeringer og tilbyr egne allmennyttige aktiviteter.

Basert på innsamlede data, casestudier, dialog med aktører i næringen og egne vurderinger, forventer vi at 1 krone bevilget fra sparebanknæringen gir litt over 3 kroner tilbake til samfunnet. Det betyr at de 4,0 milliardene som ble bevilget til allmennyttige formål i 2023 utløser en brutto samfunnsøkonomisk verdi på 16,5 milliarder kroner. Trekker vi bevilgningene fra nytten, finner vi en nettoverdi på 12,5 milliarder kroner. Usikkerheten i anslaget er stor, og anslaget vi presenterer kan være høyere eller lavere. Uavhengig av beregningsforutsetningene vi har lagt til grunn, og anslagene vi har endt opp med, er vår vurdering at sparebanknæringen har et stort og betydningsfullt bidrag til det norske samfunnet.

Selv om bidraget fra næringen er stort og betydningsfullt, er det også grunn til å tro at det er et potensial for å øke lønnsomheten ytterligere i fremtiden. Vi har derfor utarbeidet anbefalinger for hvordan sektoren kan øke verdien av midler avsatt til allmennyttige formål i fremtiden.

Sparebankforeningens omtale av rapporten: https://www.sparebankforeningen.no/artikler/2024/samfunnsokonomisk-utbytte-av-allmennyttige-gaver-2023/

Rapporten kan lases ned her.

Kontakt Simen Pedersen ved spørsmål om rapporten.

 

Kontakt oss

MENON ECONOMICS


Telefon: +47 909 90 102
E-post: post@menon.no
Adresse: Sørkedalsveien 10 B, 0369 Oslo