Sykehusets fremtidige plassering på Sørlandet: Vurdering av arbeidsmarked, næringsliv, by- og samfunnsutvikling.
Gjennom studier av andre sykehuslokaliseringsprosesser har vi avdekket at fakta/analyse-områder som har størst betydning for utfallet av sykehuslokaliseringsprosesser ser ut til å være:
- Analyser knyttet til selve organiseringen av sykehuset – hva slags funksjoner og rolle skal sykehuset ha – som har størst betydning for sluttresultatet: Skal flere sykehus slås sammen, skal man utvikle og betjene både regionale og nasjonale funksjoner/ekspertise, skal sykehuset bli universitetssykehus osv.
- Dernest, når man har funnet tomter som egner seg for utvikling av det besluttede konsept, er det analyser av reiseavstander og trafikkutvikling, og vurderinger opp mot gjeldende areal- og transportplaner, som tillegges størst vekt.
- Vurderinger av tilknytning til forsknings- og utdanningsinstitusjoner – tilgang på helsefaglig kompetanse – vektlegges også i de endelige lokaliseringsbeslutningene.
- De senere årene har fokuset på brukerne/pasientene i analyser og beslutningsdokumenter økt. Den bebudede helse og sykehusplanen fra Helse- og omsorgsdepartementet signaliserer ytterligere fokus på pasienten i fremtidige beslutninger knyttet til sykehusstruktur.
Kristiansand er det lokaliseringsalternativet for et fremtidig Sørlandet sykehus som ifølge dokumentasjonen i denne rapporten gir kortest reiseavstander og mest miljøvennlig trafikkutvikling. Kristiansand er også, som landets femte største by, et naturlig regionsenter. Dette vektlegges i rikspolitiske retningslinjer for areal- og transportplaner ved slike store statlige utbyggingsprosjekter.
År: 2014
Forfatter: Erland Skogli, Magnus Gulbrandsen, Rasmus Bøgh Holmen, Peter Aalen, Heidi Ulstein