Kartlegging av bruk av F-gasser på Svalbard og konsekvenser av eventuell innføring av F-gassforordningen
Tiltaksanalyser for å redusere utslipp av klimagasser på Svalbard
Menon Senter for Miljø- og Ressursøkonomi (MERE) har vurdert effekter og kostnader av tiltak som kan redusere utslipp av de fluorholdige klimagassene HFK. Arbeidet er gjennomført for Miljødirektoratet som viktig bakgrunn for deres forslag til endringer i forskriften som regulerer import av slike produkter (Produktforskriften) og for at de foreslår at forskriften ( kalt f-gass-forordningen) også skal gjelde på Svalbard.
Formålet med den delen av prosjektet som rapporteres her er å vurdere konsekvenser av en innføring av f-gass-forordningen på Svalbard. Vår kartlegging viser at import og bruk av f-gasser på Svalbard er begrenset. Resultatene tyder på at en eventuell innføring av f-gassforordningen vil ha små konsekvenser og lave kostnader, men også gi liten effekt med hensyn til reduserte utslipp.
I kartleggingen av bruken av f-gasser har vi identifisert hvilke aktører (næringer og entreprenører) som er involvert i bruken av f-gasser på Svalbard, samt den geografiske tilhørigheten til aktørene. Det har også vært fokusert på utfasingstakt og avfallshåndtering. Resultatene tyder på at det er flere anlegg under utfasing, men at det er en lav returgrad til godkjent avfallsmottak.
Resultatene fra kartleggingen tyder på at en eventuell innføring av f-gassforordningen på Svalbard vil ha små konsekvenser, men også gi liten effekt med hensyn til reduserte utslipp. Årsaken er at kuldeentreprenørene som opererer på Svalbard i dag allerede er f-gass-sertifiserte. Det rapporteres om at det gjennomføres rutinemessige lekkasjetesting av anlegg på Svalbard i dag, men denne regelen etterleves ikke fullt ut verken på Svalbard eller på fastlandet. Kartleggingen tyder på at markedskreftene langt på vei har faset ut f-gasser med størst klimaeffekt (høy GWP-verdi), og at dette også gjelder på Svalbard.
Miljødirektoratets forslag er nå lagt ut på høring, med Menons rapporter som grunnlagsdokumenter. Se http://www.miljodirektoratet.no/no/Horinger/Regelverk/Foreslar-endring-av-produktforskriften-kapittel-6a-20187071/
År: 2018
Forfatter: Kristin Magnussen, Sofie W. Skjeflo, Ole Magnus Stokke