skip to Main Content

Veier til bærekraftig verdiskaping og velferd

Veier til bærekraftig verdiskaping og velferd

På oppdrag fra Arbeidsgiverforeningen Spekter har Menon Economics vurdert hvilke økonomiske utfordringer Norge står foran fram mot 2040. Basert på gjennomgang og analyse av tidligere studier, utredninger og tilgjengelig statistikk har vi sett på utviklingstrekkene globalisering, digitalisering, klimaendringer, reduserte petroleumsinntekter, aldrende befolkning, sentralisering og sosiale spenninger og utenforskap og hvilke behov dette skaper for fremtidig økonomisk vekst, tjenesteevne og finansieringsevne.

Ut fra vår analyse har vi identifisert ni behov som særlig viktige i årene fremover. Disse er behov for 1) Nok arbeidskraft, 2) Relevant kompetanse, 3) Økt produktivitet i velferdstjenestene, 4) Bedre kapasitetsutnyttelse og samarbeid, 5) Økt brukerfokus i velferdstjenestene, 6) Grønt skifte i offentlig sektor, 7) Å unngå økende regionale ubalanser, 8) Tillitt i samfunnet og 9) Sikkerhet og beredskap.

Vi beskriver hva som kjennetegner disse utfordringene og peker på mulige tiltak for å møte disse. Vi har ikke gitt tilrådninger til hvilke løsninger som bør velges. Vi har like fullt pekt på en mulig vei framover.

Språk: Norwegian
År: 2021
Forfatter: Karl Eirik Schjøtt-Pedersen, Kristina Wifstad, Siri Vikøren, Leo A. Grünfeld

Kontakt oss

MENON ECONOMICS


Telefon: +47 909 90 102
E-post: post@menon.no
Adresse: Sørkedalsveien 10 B, 0369 Oslo