Grimsby disputerer med Menons første egenproduserte doktoravhandling
Partner Gjermund Grimsby disputerte mandag 26. oktober på UiO med Menons første doktoravhandling på temaet «kompetent kapital».
Investorer og kreditorer med kompetent kapital kan gjøre lønnsomme investeringer i markeder der andre ikke lykkes. I avhandlingen vurderes lokalbankenes evne til å gi kreditt til småbedrifter, myndighetenes evne til å gi innovasjonslån, samt bedriftseieres og daglige lederes evne til å utnytte bedriftens ressurser etter hvert som de blir eldre. Resultatene i avhandlingen baserer seg på regresjonsanalyser av registerdata over norske foretak kombinert med informasjon fra Skatteetaten om ulike banktypers utlånsaktivitet, Innovasjon Norges kundedatabaser og eierskapsregistre.
Analysene i kapittel 2 indikerer at lokalbanker besitter en unik kompetanse på det lokale næringslivet og har et informasjonsfortrinn ved utlån til små lokale foretak. I kommuner der lokalbanken har en høy markedsandel er det både lettere for små bedrifter å få lån, og lettere å få mer i lån, uten at sannsynligheten for mislighold øker.
Kapittel 3 studerer om offentlige forvaltede låneordninger kan bidra til å løse en mulig markedssvikt knyttet til finansiering av innovative tidligfaseprosjekter. Dette gjøres ved å sammenligne resultatene i bedrifter med innovasjonslån fra Innovasjon Norge med tre ulike kontrollgrupper, henholdsvis: Bedrifter som søkte, men som ikke fikk innovasjonslån, bedrifter som fikk private lån, og bedrifter med finansiering fra venturefond. Analysen tyder på at seleksjonskompetansen til Innovasjon Norge ikke står tilbake for private aktører generelt, men at ordningen eventuelt må vise til betydelige positive eksterne effekter dersom den skal gi samme nivå på velferd som privat kredittvirksomhet til næringslivet.
I kapittel 4 gjennomføres det en analyse av hvordan eieres og daglig lederes kompetanse varierer med alder, nærmere bestemt hvordan alder på eier og daglig leder påvirker bedriftenes investeringer, sysselsetting og produktivitet. Gjennom å følge norske bedrifter over en tiårsperiode finner man at bedrifter med eiere over 65 år har lavere investeringer og lavere vekst i sysselsetting, men at eiers alder ikke har betydning for produktiviteten. Analyser av daglig leders alder viser negativ effekt på investeringsaktivitet og sysselsettingsvekst allerede i 50-årene, mens bedriftens produktivitet svekkes for daglige ledere over 60. For bedriftseiere ser kompetansen ut til å være upåvirket av alder, mens kompetansen til den gjennomsnittlige daglige leder ser ut til å synke etter fylte 60.
Avhandlingens resultater har potensielt viktige implikasjoner for politikkutforming. En konkret anbefaling er at myndighetene bør ta hensyn til lokalbankers sentrale rolle for kredittilgangen hos små foretak, som ellers kan ha utfordringer med å få lånefinansiering. Avhandlingens resultater viser også at det er krevende for myndighetene å løse kapitaltilgangsutfordringer hos innovative prosjekter i tidlig fase. Beregninger viser et betydelig potensial for økt produktivitet ved at flere daglige ledere avtrer tidligere. Størrelsen på velferdseffektene avhenger av at det faktisk finnes tilstrekkelig kompetente yngre ressurser, og at de avtroppende daglige lederne finner alternativ sysselsetting.
Doktoravhandlingen kan lastes ned her.