Næringsklynger i Oslo og Viken – verktøy for grønn omstilling, kommersialisering og eksport?
På oppdrag for Viken fylkeskommune og Oslo kommune har Menon Economics gjennomført en kartlegging av næringsklynger i Oslo og Viken. Kartleggingen har særlig fokus på klyngene som virkemiddel for eksport, forskningsdrevet innovasjon og kommersialisering, og grønn omstilling og bærekraft.
Kartleggingen er basert på et utvalg av 16 klynger, som er valgt ut i samarbeid med Oslo og Viken. Overordnet finner vi at klyngene i utvalget er svært ulike. Klyngene varierer i størrelse, aktivitetsprofil, geografisk nedslagsfelt og utviklingsfase. Alle disse forskjellene har betydning for hvordan klyngene opererer; hvilke aktiviteter de utfører, hvilke resultater de skaper – og hvordan de kan brukes som verktøy for regionale myndigheter og virkemiddelapparatet. Dette har også betydning for hvordan de vurderes og hva slags krav som bør stilles til dem, for eksempel i forbindelse med tildeling av tilskudd eller tjenestekjøp. Kriteriene bør være fleksible og tilpasset klyngenes egenskaper.
Vi finner også en del sentrale fellestrekk mellom klyngene. Klyngenes felles styrke er koblingsfunksjonen og «henvisningskompetansen». Klyngeledelsen kjenner innovasjonsøkosystemet godt, og har mulighet til å innta et større og helhetlig perspektiv, som er utfordrende for enkeltaktører. Dette gjelder både innenfor internasjonalisering, kommersialisering og i arbeidet med grønn omstilling. I tillegg finner vi at klyngene har to felles utfordringer – finansiering og koordinering.
Rapporten kan leses her.