Ny forskning på konkurranseøkonomi fra Menon
Menon har nylig avsluttet et forskningsprosjekt på markedskonsentrasjon. Prosjektet har vært finansiert med midler fra Prisreguleringsfondet, og har resultert i ny innsikt på feltet, både med hensyn til den faktiske utviklingen i markedskonsentrasjon, krysseierskap og lønnsomhet i norsk næringsliv de siste 20 årene, samt betydning av metodiske valg.
I artikkelen «Industry concentration and profitability in Europe: the case of Norway», publisert i Journal of Economics and Statistics sin temautgave på feltet, finner vi blant annet at definisjon av næringer ekskludering av eksportnæringer og inkludering av små og mellomstore bedrifter har betydelig innvirkning på denne typen studiers resultater. Dersom vi bruker mer aggregerte næringsinndelinger er ikke sammenhengen mellom næringskonsentrasjon og lønnsomhet statistisk signifikant, mens resultatene får sterkere signifikans dersom små og mellomstore bedrifter ikke er med i datagrunnlaget. Begge disse faktorene er utfordringer i den internasjonale litteraturen som typisk anvender aggregerte standardiserte næringsinndelinger, og hvor dataene i mange tilfeller kun inkluderer børsnoterte virksomheter eller har terskelverdier som ikke inkluderer mindre virksomheter. Konkurransetilsynet har også presentert deler av arbeidet i OECD-fora.
Et annet viktig tema i forskningsprosjektet er utviklingen i krysseierskap, og betydningen av dette for markedsmakt og konkurranseintensitet. Våre analyser viser at felles eierskap innad i norske næringer har økt over de siste årene. Over perioden 2000-2018 har det vært en gjennomsnittlig økning på 6 prosentpoeng i andelen selskap med felles eierskap innad samme næring. I samme periode ser vi at også at antall eierskapskoblinger med andre selskap innad i samme næring har tredoblet seg, fra omlag 0,5 til 1,5 i snitt. Samtidig finner vi ingen indikasjoner på at krysseierskap har påvirket sammenhengen mellom markedskonsentrasjon og lønnsomhet i perioden. Notatet som dokumenterer resultatene kan lastes ned her.
For spørsmål om studien ta kontakt med Gjermund Grimsby, Jonas Erraia eller Glenn Widenhofer.