Nytte og kostnader ved tiltak mot PFAS- forurenset grunn
På oppdrag for Avinor har Menon senter for miljø- og ressursøkonomi (MERE) undersøkt kostnadene og nytten av å gjennomføre tiltak for å rydde opp i forurenset grunn ved norske lufthavner. PFOS (perfluoroktylsulfonat) er en av flere PFAS-er, som er miljøgifter som ikke brytes ned, men blir værende i naturen i lang tid. Stoffene finnes i jord, og kan lekke ut i vann og gå inn i næringskjeden når det tas opp av jord- og vannlevende dyr, og mennesker.
Disse stoffene ble tidligere brukt i brannskum, og selv om Avinor har faset ut bruken for flere år siden, finnes de fortsatt i grunnen der de har blitt brukt. Alle Avinors lufthavner er i større eller mindre grad forurenset av PFOS. Miljødirektoratet har pålagt Avinor å gjennomføre tiltak mot PFOS/PFAS, og vårt arbeid er et ledd i å øke kunnskapen både om kostnader og nytte av slike tiltak.
I dette prosjektet som er et oppfølgingsprosjekt til Menon rapport 2018-70 gjennomførte vi en samfunnsøkonomisk analyse av kostnader og nytte av tiltak mot PFAS ved Harstad/Narvik lufthavn, Evenes. Fordi det er vanskelig, uten større undersøkelser å verdsette nytteeffektene i kroner, ble analysen gjennomført som en break-even-analyse.
År: 2020
Forfatter: Kristin Magnussen, Ståle Navrud